Het belang van het correcte gebruik van condooms

Seks is een ontzettend belangrijk onderdeel van het volwassen leven. Het kan ontzettend mooi zijn, maar is niet geheel zonder risico’s. Zeker als je geen condoom gebruikt. Je loopt als vrouw ten eerste het risico om zwanger te worden. Dit kan echter tegen worden gewerkt door het gebruik van onder andere orale anticonceptie in de vorm van de pil. Maar daar houden de risico’s helaas nog niet op. Wanneer je seks hebt zonder condoom loop je altijd het risico om een SOA op te lopen en daar heeft natuurlijk niemand zin in. Het gebruik van een condoom is dan ook ontzettend belangrijk voor je eigen gezondheid, maar ook die van je seksuele partners. Lees daarom vooral verder. In dit artikel zal het correcte gebruik van het condoom worden toegelicht om je zo beter te informeren. Zo kun jij iedereens gezondheid garanderen.

Het gebruik van verschillende soorten condooms

Als je een condoom gaat gebruiken zul je dit wel goed moeten doen. Om het goed te doen zul je je moeten inlezen. Het is ten eerste belangrijk om altijd van tevoren de gebruiksaanwijzing te lezen. Dat is natuurlijk niet erg romantisch, maar wel belangrijk om veiligheid te kunnen garanderen. Condooms hebben ook een houdbaarheidsdatum. Als deze wordt overschreden zijn ze niet meer betrouwbaar. Controleer deze datum voordat je het condoom gaat gebruiken. Houd je condooms altijd uit de buurt van scherpe objecten zoals sleutels. Als het condoom is beschadigd of is gescheurd is het niet meer betrouwbaar om te gebruiken. Daarnaast kan het zeker voor de onervaren mensen handig zijn om eens te oefenen met het omdoen van een condoom. Je kan dit bij je eigen penis doen, maar je kunt ook oefen met bijvoorbeeld een banaan. Gebruik daarnaast altijd een condoom dat past. Een te groot condoom kan afglijden en is dan niet meer betrouwbaar. Knijp daarnaast altijd het topje van het condoom dicht. Als je dat niet doet komt er lucht in. Daardoor komt er druk op het condoom te staan waardoor het gemakkelijk kan knappen. Houd ook rekening met de verschillende soorten condooms die er bestaan. Enkele soorten zijn:

  • Het gewone standaard condoom
  • Het vrouwencondoom
  • Stimulerend condoom
  • Orgasme vertragend condoom
  • Condoom met smaak
  • De verschillende maten condoom

Weet voor je gaat vrijen welk condoom je gaat gebruiken en wat je zelf nodig hebt of fijn vindt. Communicatie met je seksuele partner is hierbij ontzettend belangrijk. Kijk voor meer informatie over de verschillende soorten condooms op dokterlifestyle. Hier kun je je condooms ook online bestellen. Deze worden dan anoniem en discreet naar je verzonden zodat niemand hoeft te weten dat je online condooms gekocht hebt. Naast condooms kun je er bijvoorbeeld ook glijmiddel kopen.

Betere seks en betere bescherming

Ook al neem je allerlei maatregelen zoals het gebruik van anticonceptie en condooms, het is toch verstandig om je regelmatig te laten testen op onder andere SOA’s en zwangerschap. Anticonceptie is namelijk niet altijd even betrouwbaar en een condoom kan scheuren. Wanneer jij zeker weet dat je geen SOA hebt is dat voor jezelf natuurlijk rustgevend, maar je kunt ook je seksuele partners veilige seks garanderen. Heb je toch een SOA opgelopen? Maak je niet teveel zorgen. De meeste SOA’s zijn gemakkelijk te behandelen en je bent dan zo weer gezond. Soms wil je stoppen met het gebruiken van condooms, omdat je misschien zwanger wilt worden of omdat je in een lange relatie zit. Neem geen risico’s en laat jezelf en je partner testen op SOA’s. Als je weet dat je allebei schoon bent kun je gerust stoppen met het gebruik van condooms. Raadpleeg eventueel je (huis)arts.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn