Wat houdt royeren hypotheek met notaris in?

Het royeren van een hypotheek houdt in dat je je hypotheek laat uitschrijven bij het Kadaster. Wanneer je ooit een hypotheek hebt afgesloten ben je bij de notaris geweest voor het tekenen van de akte. De notaris zorgt er vervolgens voor dat die akte wordt ingeschreven bij het Kadaster in het hypothekenregister. Een woning is een zogenaamd registergoed, dit houdt in dat degene die eigenaar is van de woning moet zijn ingeschreven bij het Kadaster. Daarnaast moet ook worden bepaald wie bepaalde rechten heeft op een woning. Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten bij bijvoorbeeld een bank, dan krijgt die bank hypotheekrecht. Dit hypotheekrecht houdt in dat, wanneer je de aflossing of rente niet op tijd betaald of failliet gaat, de betreffende geldverstrekker recht heeft op jouw woning. Ze hebben dan het recht de woning te verkopen. Dit hypotheekrecht moet ook worden ingeschreven bij het Kadaster. Wanneer je bijvoorbeeld je hypotheek hebt afgelost, houdt het niet in dat het hypotheekrecht automatisch verdwijnt uit het register bij het Kadaster. Je moet dan de hypotheek royeren. Dit royeren hypotheek moet met notaris gebeuren. De notaris maakt een royementsakte op. Met deze akte verdwijnt het hypotheekrecht uit het register bij het Kadaster.

Wat houdt royeren hypotheek met notaris in?

Wanneer kun je overgaan tot het royeren hypotheek met notaris?

Royeren hypotheek met notaris moet gebeuren in verschillende gevallen:

  • aflossen van de hypotheek
  • bij verkoop van de woning
  • bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek die hoger in de rangorde staat

Wanneer je je hypotheek hebt afgelost ben je niet formeel verplicht om de hypotheek te royeren. Je kunt er voor kiezen om over te gaan tot royeren hypotheek met notaris. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om dat in dit geval niet te doen. Bijvoorbeeld wanneer je verwacht bij dezelfde bank weer een nieuwe hypotheek aan te gaan. In dat geval kun je dan namelijk de oude hypotheekinschrijving gebruiken en hoef je niet opnieuw naar de notaris, met de bijbehorende kosten. Het hypotheekrecht is verbonden aan de woning waarvoor je de hypotheek hebt afgesloten. Wanneer je de betreffende woning verkoopt, moet je overgaan tot royeren hypotheek met notaris. Aangezien je de woning verkoopt heb je sowieso een notaris nodig deze regelt het royeren van de hypotheek in dat geval voor je. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek werkt het royeren hypotheek met notaris op een zelfde soort manier. Bij de oversluiting naar de nieuwe hypotheek heb je een notaris nodig. De nieuwe bank waar je je hypotheek hebt afgesloten zal eisen dat het hypotheekrecht van de vorige bank wordt doorgehaald. Dit regelt de notaris voor je.

Wat zijn de kosten van het royeren hypotheek met notaris?

De kosten van het royeren hypotheek met notaris zijn afhankelijk van het tarief van de notaris. De kosten variëren meestal tussen de €90 en €500. Wanneer je een hypotheek had met renteaftrek, kun je deze kosten voor royeren hypotheek met notaris fiscaal aftrekken.
Wanneer je je huis verkoopt of een hypotheek oversluit, zullen de kosten voor het royeren inbegrepen zijn in de kosten die je de notaris betaald voor het oversluiten van de hypotheek of verkopen van de woning. Heb je nog vragen? Bezoek notariskantoorhof.nl. Zij zullen jouw vragen te allen tijde beantwoorden!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn