Hoe belangrijk is een hepatitis B test?

Hepatitis B is een dodelijke infectie. Het virus wordt op dezelfde manier overgedragen als HIV. Hepatitis B wordt verspreid wanneer het bloed, sperma, vaginale vloeistoffen of andere lichaamsvloeistoffen van een met HBV geïnfecteerde persoon in een andere persoon terechtkomt die niet is geïnfecteerd of beschermd door vaccinatie. Het wordt ook vaak overgedragen van moeder op kind tijdens de geboorte. Slechts ongeveer 5 tot 10% van de volwassenen die worden blootgesteld aan Hepatitis B zullen chronisch worden geïnfecteerd. Dat gezegd hebbende, Hepatitis B (HBV) is zeer besmettelijk door bloed of seksuele vloeistoffen, dus als je denkt dat je eraan blootgesteld bent en niet bent gevaccineerd, moet je zo snel mogelijk naar een dokter gaan voor een hepatitis B test. En natuurlijk, als je nog niet bent gevaccineerd, start je beter een HBV-vaccinatieschema. Zie hieronder voor meer informatie over een hepatitis B test en vaccinatie.

Hepatitis B test en vaccinatie

Hepatitis C wordt vaak de “stille epidemie” genoemd, omdat de meeste mensen die het hebben het niet beseffen vanwege een gebrek aan merkbare symptomen. Hetzelfde kan gezegd worden van HBV: de meeste mensen die HBV krijgen, weten het niet omdat het zelden leidt tot tekenen of symptomen in de acute of chronische stadia van infectie. Na verloop van tijd, als de lever beschadigd raakt, kunnen er merkbare symptomen optreden. Een hepatitis B test is de enige manier om er zeker van te zijn dat je geïnfecteerd bent of niet. Een hepatitis B test kan intimiderend zijn, vooral in vergelijking met sommige andere testen die je mogelijk hebt ondergaan voor andere ziekten. Wanneer je bijvoorbeeld een HIV-test laat nemen, zijn je resultaten negatief of positief voor HIV-antilichamen. Hepatitis C-testen zijn iets meer uitgebreid: je test negatief of positief voor HCV-antilichamen en voert vervolgens een bevestigende virale test uit om een positief resultaat te bevestigen. Een hepatitis B test is complexer. Het omvat een bloedonderzoek waarbij wordt gezocht naar een marker of een reeks markers om te bepalen waar een persoon zich bevindt in het spectrum van de HBV-infectie (acuut of chronisch). Een test bepaald ook of je immuun bent voor het virus (door vaccin of natuurlijke immuniteit van een eerdere infectie) of een vaccinatie nodig hebt. Je arts helpt je de resultaten duidelijk te maken, maar het is nog steeds belangrijk dat je ze begrijpt.

Vaccinatie en behandeling

  • Een hepatitis B test en vaccin is veilig en zeer effectief bij het voorkomen van HBV.
  • Het vaccin wordt toegediend op 0, 1 en 6 maanden.
  • Dit vaccin is de rest van je leven effectief, zonder dat je in de toekomst een booster-injectie nodig hebt.
  • Als een persoon reeds HBV heeft, biedt de vaccinatie geen bescherming tegen het ziekteproces en het risico op leverziekte.
  • Soms worden mensen gevaccineerd zonder te worden gecontroleerd op chronische infectie. Vraag daarom je arts of je al een hepatitis B test hebt ondergaan of gecontroleerd bent op een chronische HBV-infectie vóórdat je een vaccinatieschema start.

Hoewel HBV te voorkomen is met een vaccin, is er tot op heden geen remedie voor. Er zijn echter behandelingen die kunnen helpen bij het beheersen en vertragen van het virus. Deze behandelingen kunnen de schade aan de lever vertragen en het risico op langdurige problemen zoals cirrose of leverkanker verminderen. Hoewel HBV te behandelen is, hoeft niet iedereen te worden behandeld. HBV-behandeling wordt niet aanbevolen als iemand chronisch geïnfecteerd is, maar normale leverfunctietesten heeft. Evenzo moet iedereen die leeft met chronische HBV en een immunosuppressieve therapie ondergaat, worden behandeld om een opflakkering van HBV te voorkomen. Bekijk de pagina Onedayclinic.nl voor meer informatie over de hepatitis B test en HBV-behandelingen via de link onedayclinic.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn